Blogerka Anetagoesyummi: „Manžela najviac fascinuje naša tatárska omáčka a to, že robíme kopčeky ryže.“

Priznanie: Anetu Barone (27) a jej blog Anetagoesyummi sledujeme v redakcii ešte od čias, keď bola na Slovensku jednou z mála foodblogerov. Za tie roky sme vyskúšali mnoho jej receptov: od koláčikov šťastia až po pepermintové cookies.  Okrem pikošiek zo života v Nemecku nám prezradila aj svoj najobľúbenejší recept – key lime krém, ktorý je vraj osudový (doslova!).

 

Anetka, ako dlho už vlastne bloguješ?

Mám pocit, že už večnosť. Je to od roku 2008. Vtedy som bola asi druhý – tretí foodblog na Slovensku.

 

Spomínaš si na ten moment, keď si uverejnila svoj prvý post?

Ani nie. Len si pamätám, že som sa počas bakalára na vysokej škole nudila a po inšpirácii zo zahraničných foodblogov som sa rozhodla ísť do toho.

 

Veľký posun v tvojom blogovaní nastal, keď si sa presťahovala za manželom do Nemecka.

Je pravda, že do odchodu do Nemecka som bola študentka. Keď som prišla z internátu domov, vždy bolo všetko navarené a ja som piekla skôr len koláče a torty. Nemusela som riešiť bežné stravovanie a ani ma to až tak nelákalo. Po presťahovaní do Berlína som začala konečne viac variť bežné obedy a večere. Na blogu odvtedy pribúdali recepty na každodenný život. To je vlastne aj smerovanie môjho blogu dodnes. Koláče pečiem už len výnimočne. Aj preto je teraz receptov na sladké na mojom blogu pomerne menej.

 

Hoci Nemecko nie je taká vzdialená kultúra, nebol to pre teba kultúrny šok?

Hahaha bol, jasné, že bol. Nemci sú veľmi svojskí ľudia. Zo začiatku to bolo ťažké. Nie som práve človek, čo má hrošiu kožu. Na niektoré veci som si už zvykla, niektoré som predýchala, ale niektoré ma šokujú dodnes. Myslím si však, že úplná integrácia v mojom prípade nehrozí. Ja som, bohužiaľ, človek, ktorý má rád srdečnosť, a to sa v Berlíne nenosí. Napriek tomu všetky tieto skúsenosti hodnotím pozitívne; vďaka ním mám oveľa, oveľa viac odolnosti a nadhľadu.

 

Osvojila si si aj manželovu kuchyňu?

Manžel je je Paraguajčan s talianskymi koreňmi. Preferuje stredomorskú kuchyňu, takže ma skôr ovplyvňuje týmto smerom. Paraguajskú kuchyňu ovládam len sčasti. Paraguajská kuchyňa sa prakticky skladá z hovädzieho na všetky možné spôsoby, kukuričných chlebov a nákypov, šalátov, varenej juky, tropického ovocia a dulce de leche. Všade na uliciach sa predávajú plnené taštičky empanadas a taktiež lomitos, čo sú hamburgery s tenkým steakom. A stále sa pije maté – teplé aj studené. Z tohto všetkého pravidelne varím len empanadas a kukuričný nákyp chipa guazú. Odkedy má manžel mňa, už nevarí vôbec. Teda jedine to maté. Nemeckú kuchyňu nevarím vlastne vôbec. Neláka nás.

 

Ako mladí Nemci pristupujú k vareniu a stravovaniu?

Na Nemcoch sa mi páči, je to, že vôbec varia. Keď vojdete do supermarketu v Británii, takmer polovica potravín sú už len hotové polotovary. V Nemcoch je ešte stále zachovaná potreba variť. Supermarkety sú plné prvotných surovín a polotovary sú v ponuke len v rovnakej miere ako na Slovensku. A taktiež Nemcom fandím v ich ochote investovať do kvalitných ingrediencií a bio kvality.

 

Ako Nemecko ovplyvnilo tvoj prístup k vareniu, stolovaniu či k nákupu potravín?

S manželom chodíme často do reštaurácií a skúšame nové veci a to mi určite dáva veľa podnetov pre blogovanie. V Berlíne je ľahký prístup k zaujímavým a exotickým surovinám, čo mi umožňuje viac experimentovania. Paradoxne, exotické recepty majú na blogu najmenšiu odozvu, takže tie zverejňujem pomenej.

 

Sleduješ aj nemeckú blogerskú scénu?

Minimálne. Nie že by ma nezaujímala, ale je to skôr otázka času. V poslednej dobe som nemala veľmi čas ani na tú slovenskú.

 

Aké máš plány so svojím blogom?

Najbližší rok by som mala byť o niečo menej vyťaženejšia… alebo si to možno len naivne myslím. Každopádne by som chcela zvýšiť frekvenciu nových príspevkov.

 

Je pre teba blogovanie koníček alebo práca, ktorou sa živíš /v budúcnosti chceš živiť/?

Blogovanie mi nevynáša nijako a ani si neviem predstaviť, ako by som blog speňažila v slovenských podmienkach tak, aby ma uživil. Vidím to nereálne. Našťastie blogovanie nie je jediná činnosť, ktorá ma napĺňa, takže nesmútim.

 

Plánuješ sa niekedy vrátiť na Slovensko?

Momentálne neplánujem, ale raz by som chcela. Manžel dokonca tiež. On Slovensko miluje.

 

A ozaj, čo hovorí na našu kuchyňu? Halušky, sviečková, zemiakový šalát, plnená paprika – čo všetko už vyskúšal?:)

On slovenskú kuchyňu úplne zbožňuje a má ochutnané snáď úplne všetko! Predtým ako prišiel do Nemecka, žil a študoval sedem rokov v Martine. Tých sedem rokov na Slovensku z neho vyformovalo takmer Slováka. Hovorí po slovensky tak bezchybne, až niekedy zabúdam, že je cudzinec. Slovenské jedlá má tak veľmi rád, že dokonca aj na Vianoce trvá výlučne na slovenskom menu. Najviac ho však fascinuje naša tatárska omáčka a to, že robíme kopčeky ryže.

 

3xNAJ blogerky Anetagoesyummi

NAJobľúbenejšie jedlo: morské plody

NAJ ingrediencia: koriandrová vňať

NajNEobľúbenejšie jedlo: pelendreky, sladké drievko

 

A teraz môj recept. Tento je jeden z mojich najobľúbenejší a je aj nesmierne jednoduchý, rýchly a práve celkom sezónny.

OSUDOVÝ KEY LIME KRÉM

13835756_1216198055091184_724805031_o (2)
Autor: Aneta Barone

 

„Túto key lime penu mám v mojej topke najchutnejších a najjednoduchších dezertov. Je to čistá dokonalosť!“

Ingrediencie na cca 7 porcií:

  • 1 avokádo
  •  160 ml limetkovej šťavy (t.j. šťava zo zhruba 5 limetiek) + 1 limetka na ozdobu (nemusí byť)
  • 1 konzerva Salka
  • 400 ml smotany na šľahanie
  •  250-300 g maslových sušienok

V mixéri zmixujte dohladka na kusy nakrájané avokádo, limetkovú šťavu a Salko. Ja som použila blender – taký ten stojatý mixér na smoothies. V mise bokom vyšľahajte šľahačku dotuha. Veľkou varechou zmiešate rozmixovanú zelenú zmes so šľahačkou.

 

Do zhruba siedmich pohárov alebo šálok rozdeľte na dno rozdrobené sušienky. Na ne navrstvite krém – normálne lyžicou, alebo ako som to urobila ja – pomocou zdobiaceho vrecka. Každú porciu ozdobte kúskom limetky alebo prípadne aj kúskom sušienky. Uchovávajte v chladničke.

 

Anetin blog môžete sledovať na http://anetagoesyummi.blogspot.sk/ 

 

 

 Autor: Redakcia Gastronomika

Autor fotografií: Aneta Barone

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *